CONEIXEM CARMELINA SÁNCHEZ CUTILLAS

El passat 27 i 29 d’octubre, l’alumnat de 4t d’ESO de Xúquer Centre Educatiu va rebre la visita de Pura Santacreu, professora de llarga trajectòria i gran implicació en la llengua i en la difusió de la presència de les dones en la literatura.
En aquesta ocasió ens va visitar per donar a conèixer l’escriptora Carmelina Sánchez Cutillas, escriptora de l’any 2020-2021 per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i, campanya difosa per la Regidoria de Cultura i d’Educació i Infàncian de l’Ajuntament d’Alzira.
Carmelina Sánchez Cutillas és una de les escriptores valencianes més intenses de la nostra cultura contemporània. Fou historiadora, poeta i narradora al llarg de la segona meitat del segle XX que s’inclou dins del , a l’igual que Vicent Andrés Estellés i Miquel martí i Pol. El seu llibre més celebrat és el recull de narracions de la seua infantesa a Altea, “Matèria de Bretanya”.
Durant la sessió l’alumnat va poder comprovar com, en els anys 50, a l’ombra dels homes, existien dones escriptores i compromeses amb la llengua que escrivien des d’una perspectiva personal per, d’alguna manera, revelar-se contra allò que estaven vivint, eixes tradicions i costums que mantenien la dona dins d’un àmbit domèstic i de criatures.
Aquesta difusió va estar acompanyada de l’exposició itinerant «Carmelina Sánchez-Cutillas. Des de les fronteres del silenci» en La Casa de la Cultura d’Alzira del 23 fins al 30 d’octubre.
Segons Alfred Aranda, responsable de la Regidoria de Cultura, aquesta exposició: “Es tracta d’una proposta que revela la figura de la Carmelina, autora amb una profunda consciència de gènere i ressenya la memòria de les dones al llarg de dècades, amb una poètica de rebel·lia i de reivindicació de la identitat valenciana”.
Una actuació més per desmuntar el currículum patriarcal a què estem acostumats i acostumades i, demostra, una vegada més, que la presència de les dones en tots els àmbits ha estat igual d’important que la dels homes però gens reconeguda al llarg de la història. Així, María Calvo, regidora de l’Àrea d’Educació, “amb estes activitats coordinades volem oferir la possibilitat que l’alumnat conega de manera integral Carmelina Sánchez-Cutillas, una creadora cabdal, d’una generació silenciada, amb una magnífica producció literària, historiogràfica, investigadora i documental, que va prendre la ferma decisió de crear i publicar tota la seua obra en valencià i que es va comprometre amb la cultura, la tradició valenciana i el feminisme”.
Un pas més dins el nostre Pla de Coeducació de centre i que ens ajuda a incloure aquesta visió dins el currículum i el treball diari dins l’aula.