QUÈ ENS HA DEIXAT LA PANDÈMIA?

El professorat de Xúquer Centre Educatiu hem seguit formant-nos durant aquest confinament. Hem assistit a diferents conferències i tallers impartits a través d’internet enfocats a l’ensenyament en temps de pandèmia. Ens han fet pensar i reflexionar sobre com han transcorregut aquests mesos, què hem hagut de fer per poder reinventar-nos quasi diàriament i perquè el procés d’aprenentatge seguís en marxa i a ple rendiment. No hi ha dubte que tant el professorat, com les famílies, com l’alumnat, hem treballat molt dur per portar aquesta situació de la millor manera possible.
La digitalització permet imaginar una escola que multiplica les possibilitats d’ensenyar i aprendre, però som els docents els que podem i hem de dotar de sentit a les eines digitals. Aquests mesos de confinament ens han fet reflexionar sobre molts dels temes que envolten aquesta nova escola digital en què ens hem vist immersos.
Preguntar-nos, per exemple, si hem estat preparats els docents i l’alumnat en aquesta digitalització com a resposta d’emergència obligada a la situació que ens ha tocat viure. L’entorn digital reprodueix fins a cert punt l’aprenentatge, la formació, i fins i tot és capaç de fer-ho millor en alguns aspectes, ja que pot ser molt interactiu i àgil, però com també hem vist, hi ha una desigualtat digital entre alumnat i que, encara que són pocs els que no gaudeixen d’un equipament adequat, cal tenir en compte la seva capacitat d’aprenentatge, de comunicar-se, etc.
L’escola no és simplement un lloc on es transmeten coneixements, per a nosaltres els docents de Xúquer Centre Educatiu, és un lloc on també es transmet cura, per a nosaltres és important mantenir aquest benestar entre els membres de la nostra comunitat educativa. Aquest afecte és el que es transmet en el dia a dia, en el cara a cara i és per això pel que necessitem tornar a l’escola, és més difícil aconseguir la mateixa cura de manera digital. Necessitem trobar un equilibri i una combinació entre poder transmetre aquesta cura presencial i aquesta socialització que genera i els coneixements que sí es poden adquirir de forma digital, sense massa problema.
Hem respost amb responsabilitat i hem sabut mantenir l’escola al marge de l’entorn digital del nostre alumnat des de casa, portem temps repensant l’aula des d’una altra perspectiva i reestructurant els espais de què disposem. Aprofitarem aquesta situació que se’ns ha presentat com estem fent fins ara per no desaprofitar la col·laboració entre tots i totes com a equip. El nostre alumnat s’enriqueix d’aquest aprenentatge col·laboratiu que tenim els docents, donem exemple per poder ensenyar-los a treballar per projectes i d’una manera interdisciplinari, amb diversos professors a l’aula i que intenta guiar-los en tot moment. L’aula ha canviat, es va esvaint, vam seguir repensant aquesta codocencia, sumant coneixements, habilitats i multiplicant forces.