TREBALL PROJECTE EN L’ÀMBIT SICIOLINGÜÍSTIC AMB 1r I 2n D’ESO

En l’etapa de Secundària hem iniciat aquest curs el treball per àmbits en els grups de 1r i 2n d’ESO i treballem per projectes cada trimestre coordinant els continguts de les diferents àrees que formen cada àmbit.
En aquest cas, us parlem de l’Àmbit Sociolingüístic que, a Xúquer, inclou les àrees de Castellà, Valencià i Geografia i Història.
Amb el grup de 1r estem treballant el projecte anomenat “Un univers de lletres” on l’alumnat repassa i amplia la informació al voltant de les tipologies textuals i els gèneres literaris i s’endinsa en el text dialogat per donar pas al gènere dramàtic. Van rebre també la visita d’un expert en art grec, Adrián Tormo, que els va estar explicant el per què de les diferents temàtiques dels mites que l’alumnat havia treballat en l’aula: Dédalo e Ícaro, La manzana de la discordia, Hércules, La caja de Pandora, Eco y Narciso i Apolo y Daphne.
Amb aquesta informació treballen la mitologia grega i per equips, com a producte final han de realitzar una adaptació del text narratiu al dramàtic per crear la seua pròpia obra de teatre basada en un mite i que serà interpretada per titelles confeccionades per ells i elles mateixes. Aquesta obra serà representada a companys d’altres cursos de Primària, 5è i 6è.
Pe que fa al grup de 2n d’ESO, estan treballant el projecte anomenat “Continues pensant que…?” centrat a fer visible la situació de violència contra la dona. Han treballat notícies d’actualitat i els percentatges a dia de hui de les agressions produïdes aquest any i de com s’ha anat transmetent la imatge de la dona a través de l’art posant com exemple el Museo del Prado. A més a més, han vist com, des de la tradició, amb els contes populars, es transmeten estereotips que s’agreugen amb les versions cinematogràfiques a través de la xerrada amb Pura Santacreu i el conte de la Ventafocs, i han investigat al voltant dels micromasclismes per poder representar xicotetes situacions que socialment sembla que estan normalitzades però que assignen un rol determinat a la dona. Aquesta tasca els ha servit per poder representar aquestes situacions amb alumnat de totes les etapes per poder realitzar el seu producte final, un vídeo de denúncia social que vol trencar amb les situacions normalitzades de micromasclismes i que es llançarà el dia 25 de novembre, Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra la Dona. A més a més, com a colofó, l’alumnat de 2n, presentarà el projecte i explicarà com ha sigut el seu treball a representants de diferents entitats implicades en el tema de la lluita per la Igualtat d’Alzira (Amnistia, Club de Debat per la Igualtat, LAMBDA+, Policia Nacional, Ajuntament, AMPA) en un acte que tindrà lloc el dia 23, abans de llançar el vídeo en les xarxes.
El nostre objectiu com a docents és aconseguir que a través del treball l’alumnat aprenga a pensar de manera crítica, que desenvolupe la capacitat per comunicar-se de manera afectiva, que visquen com a ciutadans i ciutadanes globals implicats en la millora de l’entorn, que siguen persones transformadores i resilients i que al mateix temps que treballen i aprenen puguen gaudir del procés i, que finalment, desenvolupen la capacitat de col·laboració entre iguals i la iniciativa i autonomia per convertir les idees en realitats.
Amb tot açò fem que el nostre treball diari estiga estretament vinculat als quatre blocs de competències 0-18 que ens identifiquen com a part del grup educatiu Florida-Xúquer.